CASTAÑAS MEDIEVAIS
Mateo Fontán Couto
O
autor Heitor Picallo Fuentes (Cuntis, 1974) é unha desas persoas con varias
inquietudes, e a súa angueira reflexa paixón. É enxeñeiro técnico naval de
profesión, aínda que tamén exerce de investigador, escritor e mesmo ilustrador
de libros e publicacións periódicas. A súa obra xa é extensa, pero sobre todo
mantén unha calidade evidente. Ten publicado en varias revistas especializadas
e de divulgación e tamén en xornais, así mesmo escribiu contos infantís e
varios ensaios, o último, anterior ao que vimos falar, trata sobre o Cuntis
romano e é realmente bo. Á literatura e ás artes plásticas dedica moito do seu
talento. Heitor representa, polo tanto, un valor actual e seguro na creación, defensa
e o estudo do feito galego.
O seu
último traballo leva por título: No
medievo, castañas e castiñeiros como recursos económicos, publicado pola
editorial Fervenza. Trátase dun libro rigoroso, cun gran manexo das fontes
primarias e un evidente dominio das técnicas paleográficas por parte do autor.
A pescuda en varios arquivos, apoiada na transcrición doutros importantes
materiais a cargo de expertos, constitúe a base sobre a que se ergue o estudo. A
finalidade deste traballo vén explícita no título do mesmo: a importancia dos
castiñeiros e o seu froito para a subsistencia e a economía galega medieval.
Para isto Heitor, ademais de basearse na recollida minuciosa dos datos, ofrece un
interesante esforzo analítico e interpretativo do tema. Resulta así mesmo un
libro orixinal, adscrito a temáticas como a económica, a lexislativa, a
biolóxica ou a antropolóxica pero poñendo o foco nun produto tan básico e
característico para Galicia como o é a castaña. Os soutos e os castiñeiros son
os protagonistas e arroxan luz no estudo dun período fundamental na nosa historia.
O resultado, sorprendente e en gran parte novo, fala dun dos mellores traballos
neste eido nos últimos anos, sendo xa referencia inevitable.
Sobre
castiñeiros e castañas atopamos referencias en multitude de fontes: eclesiásticas,
diplomáticas, nobiliarias e moitas outras, gardadas en diversos mosteiros e
arquivos, as cales dan consistencia ao traballo. Tal e como nos indica Picallo,
o primeiro documento empregado sae do Tombo de Celanova, con data de 842 e o
último de 1519 procede do priorado de San Munio da Veiga de Limia, polo que
vemos que a pescuda chega ata os primeiros tempos da Idade Moderna. Son máis de
40 cenobios, repartidos nas catro provincias, os rastrexados documentalmente.
O
libro constitúese en seis capítulos. Antes topamos cos fermosos agradecementos
e o limiar a cargo de Manuel López, secretario
da I.X.P. Castaña de Galicia. Na introdución ademais de expoñer motivacións, método
e a descrición do estudo, infórmasenos dun antecedente deste traballo no número
18 da revista Raigame a cargo do mesmo autor. No primeiro capítulo baixe
modelando o obxectivo a través dunha nutrida colección de exemplos en forma de
privilexios reais, preitos, leis,
doazóns, contratos, etc. No segundo capítulo aténdese aos castiñeiros: seu
cultivo e coidado, a súa relación coas explotacións vinícolas e outros
aspectos. “O castiñeiro como materia prima” é o título do terceiro capítulo. A
castaña é protagonista no cuarto
atendendo ás variedades, o seu coidado e o seu consumo, a castaña nos
contratos, como produto suxeito a renda, a súa venda... No capítulo quinto
fálase da castaña dentro da diocese compostelá durante os séculos XIV e XV. Xa
no derradeiro capítulo trátase, nun interesantísimo aspecto, sobre topónimos e
ecónimos. Conclúen o libro o epílogo, as abreviaturas, fontes e recursos de
localización documental e a bibliografía. O volume conta con suxestivas
fotografías, nun formato comprometido co medio ambiente.
Polo
tanto estamos ante un magnífico percorrido, que non deixa ningún aspecto ao
azar, sobre dous dos recursos máis importantes do medievo en Galicia como son
os castiñeiros e as castañas. Obra de valor histórico, sen dúbida, pero obra
que tamén fai pensar sobre a utilidade da reforestación deste tipo de frondosa
nos nosos tempos. Parabéns ao autor!
Comentarios
Publicar un comentario